Pentru a aprecia un vin, trebuie sa il cunoastem. Prin urmare, in articolul de astazi vom afla, impreuna, mai multe despre clasificarea vinurilor. Acestea se impart in mult categorii in functie de criterii uzuale precum gust, miros ori culoare sau de aspecte ce ii ofera acestuia caracterul nobil asa cum sunt vechimea si soiurile rare.
De asemenea, asa cum am mai afirmat, vinul duce cu el si povestea locului si a podgoriei de unde provine. Poti verifica daca ai ales o podgorie cunoscuta, verificand mentiunile de pe eticheta: DOC pentru denumire de origine controlata ori IG pentru indicatie geografica.
Tipuri de vin in functie de culoare
Daca ne dorim sa clasificam vinurile dupa culoare, vom avea trei categorii: albe, rosii si roze.
Cele mai cunoscute vinuri albe provin din soiuri precum Chardonnay, Riesling, Muscat Ottonel si Sauvignon Blanc. De asemenea, desi foarte putine persoane stiu, vinurile albe se pot obtine si din struguri rosii cu conditia ca mustul obtinut sa nu intre deloc in contact cu pielitele boabelor de strugure.
In ceea ce priveste vinurile rosii, la baza lor stau soiuri de struguri precum Pinot Noir, Merlot, Shiraz ori Cabernet Sauvignon. Culoarea acestora este influentata de pielita bobului de strugure. Cu cat timpul in care mustul a stat in contact cu aceasta este mai lung, cu atat culoarea este mai intensa.
Vinurile rose sunt produse din struguri rosii insa, in cazul lor, mustul ramane un timp foarte scurt in contact cu pielita bobului de strgure.
Tipuri de vin in functie de calitate si nivelul de maturare a strugurilor
Un alt criteriu dupa care pot fi clasificate vinurile, vizeaza calitatea acestuia si nivelul de maturare a strugurilor. Astfel, avem vinuri de masa, de calitate superioara ori vinuri de origine controlata. Ia si acest aspect in calcul in momentul in care alegi sa cumperi un vin nou, pentru a putea face cea mai potrivita alegere.
Vinurile de masa sunt reprezentate de acele vinuri cu o tarie alcoolica cuprinsa intre 8,5% si 9.5%, fiind vinuri potrivite pentru consumul curent.
Vinurile cu o tărie alcoolică de minim 9,5% sunt considerate vinuri de calitate superioara. Ele sunt acele vinuri ce au pe eticheta notatia VS, IG sau VSIG, cu indicatie de provenienta geografica dar si mentiunea soiului de struguri din care au fost produse.
Nu in ultimul rand, vinurile de origine controlata sunt vinurile DOC, de calitatea I, cu o tărie de minimum 11% și un conținut de zaharuri de 190 de grame la litru. In acelasi timp, acestea pot fi și vinuri de origine controlată cu trepte de calitate (DOCC).