Vinurile Baricate – alegerea oamenilor cu gusturi rafinate

Vinurile Baricate – alegerea oamenilor cu gusturi rafinate
Tu știi povestea maturării vinului în baricuri?

Mulți dintre noi cunoaștem faptul că cele mai bune vinuri roșii sunt învechite în baricuri de stejar.

Principala întrebare este „de ce?”.

Care este rolul acestor baricuri de stejar și efectele lor asupra vinului?

Tu știi povestea maturării vinului în baricuri?

Cândva, demult, în perioada anilor 1600, înainte de a apărea paharele speciale pentru vin, majoritatea vinurilor erau depozitate în butoaie de lemn. 

Dovada acestui lucru sunt chiar picturile din acea perioadă, picturi în care, în peisaj, pot fi observate butoaie de vin.

În plus, butoaiele de vin erau extrem de utile în cazul transportului iau oamenii au observat că vinurile păstrate astfel căpătau un gust special, gust pe care au început să îl aprecieze.

Astăzi, baricurile de lemn reprezintă o partea integrantă a procesului de fabricație a unor tipuri de vin.

Și totuși, care sunt efectele lemnului de stejar asupra vinului?

În cazul vinului roșu, învechirea sa în baricuri oferă posibilitatea controlării procesului de oxidare.

Acest proces gradual ajută să diminuarea gustului astringent în timp ce oferă stabilitate și intensifică culoarea vinului.

Datorită acestui proces de oxidare, dintr-un baric de 300 de litri se pot pierde, anual, 25 de litri de lichid. Prin urmare, producătorii de vin trebuie să completeze conținului și să îl transfere dintr-un baric în altul pe parcursul anului.

Acest proces conducere la clarificarea vinului și îi permite să beneficieze de suficient oxigen care permite aromelor fructate să devină mai complexe.

În plus, lemnul de stejar conduce la crearea unui mediu potrivit pentru diferite reacții metabolice (de exemplu, fermentația malolactică) ce determină vinul să fie mai cremos.

De asemenea, el oferă vinului anumite arome speciale.

În cazul vinului roșu, învechirea sa în baricuri oferă posibilitatea controlării procesului de oxidare

Care sunt aromele speciale oferite vinului de către lemnul de stejar?

Una dintre regulile existente în producția de vin este neacceptarea aditivilor de gust.

Baricul de stejar reprezintă singura excepție. În momentul în care vinul este maturat în baricuri de stejar, aromele celor două se combină și rezultă noi potențiale arome.

Acest lucru se datorează faptului că în lemnul de stejar se regăsesc anumiți compuși aromatici precum:

  • Vanilie
  • Lectona care oferă arome lemnoase (de exemplu, de cocos);
  • Eugenol care conferă note de condimente, cuișoare și fum;

Fururol care este responsabil pentru gustul de fruct uscat, migdale arse sau chiar zahăr ars.

Acum că știi toate aceste lucruri, te invităm să încerci cele mai bune vinuri baricate de la Pogany!

Suport clienti Com. Dobra

+40 741 354 137 vanzari@pogany.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!